Medic cu Experiență

Medic cu Experiență

Share this post

Medic cu Experiență
Medic cu Experiență
#28 Efecte artistice: exagerări și minimizări

#28 Efecte artistice: exagerări și minimizări

Modul în care mintea este condiționată să interpreteze realitatea

Dr. Sorina Soescu's avatar
Dr. Sorina Soescu
Mar 02, 2025
∙ Paid
28

Share this post

Medic cu Experiență
Medic cu Experiență
#28 Efecte artistice: exagerări și minimizări
7
Share
Fotografie oferită de Corina Munteanu, căreia îi mulțumesc

📖 Înțelepciunea Vieții

Mama spunea mereu: „nu-i așa de rău, lasă că trece”.

Tata spunea mereu: „ai să ajungi la coada măturii, la coada vacii sau la spălat WC-uri”.

În mediul artistic, folosirea exagerărilor și imaginilor metaforice se numește „efecte artistice”.

Pentru că suntem crescuți cu mintea impregnată de artă, cărți și filme, folosim automat aceste „efecte” în discursurile zilnice. De exemplu:

  • Accentuări ale tonalității – „vaaaaaiiii ce ai pățit bietul de tineeee!”

  • Înflorituri artistice la povestirea întâmplărilor – „în timp ce alergam după mașină, inima îmi bătea atât de tare încât simțeam că îmi sare din piept, iar picioarele îmi tremurau de ziceai că mă prăbușesc”.

  • Exagerări ale descrierilor – „a venit acasă murdar, cu hainele răvășite, cu părul încâlcit, ochii aproape închiși, nici nu știu cum a găsit drumul”.

  • Minimizări ale lucrurilor importante – „am luat și eu câțiva bani din portofelul mamei, n-am făcut mare lucru”.

  • Întorsături de fraze – „mă bucur că te văd, dar sunt furioasă pe tine că nu m-ai sunat de atâtea zile, să vezi cum mă simt”.

Teatrul minții și Ego-ul

În limbajul celor care studiază mintea și controlul proceselor mentale – psihologi sau oameni de marketing – Ego-ul este acea parte din minte/personalitate care iubește teatrul, excesele și efectele artistice. Comportamentul nostru, de cele mai multe ori, devine o piesă de teatru, cu nuanțe tragice și dramatice, dar și cu momente de umor și distracție.

Scopul acestei teatralizări? Crearea de emoții.

Fără spectacol, fără emoții, fără „atracție” – Ego-ul devine neliniștit și îngrijorat că s-ar putea să dispară.

„Ce mă fac fără spectacol?” – este replica Ego-ului.

Și ajută oamenii să creeze momente de distracție, în viață, în online, în corp, în relații – oriunde este posibil.

Fără emoții, Ego-ul rămâne fără combustibil.

Exercițiu pentru liniștirea minții

Te invit să faci un exercițiu neobișnuit.

Fii atent la gândurile care îți trec prin minte. Ridică ochii de pe ecran, respiră adânc, îndreaptă-ți spatele și privește gândurile care zboară prin minte chiar acum. Le observi?

Cum zboară gândurile în minte? Dintr-o parte în alta. Dacă ești atent, vei auzi cum se întâmplă:

„Mi-e poftă de ceva dulce” – spune o voce.

„E niște ciocolată în dulap” – răspunde alta.

„Nu știi că ești la cură de slăbire? Și ciocolata nu e bună pentru ficatul tău” – vine alt gând.

„Dar azi este duminică” – continuă vocea care poftește.

„Pot face o excepție de la cură, o bucată mică de ciocolată nu face rău.”

„De când te-ai oprit la o singură bucățică? O să mănânci toată ciocolata și o să te simți rău.” – răspunde un alt gând.

Cine vorbește în mintea ta?

Cine este acolo, în mintea ta, care întreține acest dialog continuu, indiferent despre ce este vorba?

Cine îți spune: „trezește-te, ridică-te din pat, este timpul să mergi la serviciu / școală”?

„Îmbracă-te cu hainele astea, pune-ți pantofii aceia, pune-ți căciula!”

Cine îți spune ce să faci în fiecare zi?

Întâlnirea cu Ego-ul în consultații

În activitatea mea, lucrez cu oameni care suferă fizic sau care trec prin momente emoționale dificile. Consultațiile, fie directe, fie online, reprezintă o parte esențială din zilele mele. În fiecare conversație, am ocazia să fiu observator al Ego-ului celor cu care vorbesc, dar și al propriului meu Ego, care reacționează la ceea ce se întâmplă în fața mea.

Exagerări și minimizări în poveștile noastre

Aș vrea să îți împărtășesc ce s-a întâmplat într-o zi recentă de consultație. O pacientă îmi povestea despre cum se auto-sabotează, cum nu își respectă promisiunile pe care și le face (să facă mișcare, să mănânce mai sănătos) și cum se auto-agresează zilnic. Spunea că, dacă s-ar comporta cu ceilalți așa cum se poartă cu ea însăși, ar fi respinsă de majoritatea celor din jur. Apoi mi-a spus: „partea mea de întuneric este mai intensă decât la alți oameni, este agresivă și dominatoare.”

De fapt, Ego-ul întunecat exagera întunericul și răul interior pe care le resimțea, considerându-se „special de întunecat”. Pacienta, o persoană caldă și amabilă cu cei din jur, exprima „lumină” în relațiile cu ceilalți. Dar partea ei de „umbră” era la fel de prezentă. Din cauza fricii de a-și exprima această latură mai puțin plăcută, chiar și pentru a-și stabili limite mai clare în relațiile cu ceilalți, o exprima doar în dialogul cu sine și în relația cu propriul corp. Astfel, exagera „umbra” ei, considerând-o mai neagră decât era, de fapt.

Copiii și exagerările lor

Un alt exemplu – un băiat de 9 ani, activ și dinamic, care a avut răbdarea să stea la o conversație de 10-15 minute cu mine, mi-a spus că uneori se simte rău și răzbunător, având o parte atât de urâtă în el, încât, dacă ar vedea-o mama și tata sau ceilalți, nu l-ar mai iubi. El exagera, însă, atât existența întunericului interior, cât și povestea legată de reacția părinților săi (care sunt, de altfel, foarte iubitori și toleranți).

Minimizările și exagerările din viața cotidiană

Agresivitatea și violența sunt parte a structurii umane, însă, fiind considerate „rele” și „indezirabile”, cei care le simt într-o cantitate mai mare tind să dezvolte vinovăție pentru aceste sentimente.

Băiatul își minimiza agresivitatea spunând „am fost nervos și m-am dat cu capul de pereți” sau „am aruncat cu veioza și i-am spart capul lui tata.”

Am văzut cum Ego-ul creează exagerări și minimizări, declanșând emoții intense. De fiecare dată când ascultam poveștile lor, simțeam nevoia să reacționez.

Chiar și în conversațiile scrise, mulți pacienți își exagerau stările, dar când răspundeam cu tratamente mai profunde, urmau să spună: „nu e chiar așa rău, acum e mai bine.”

Exerciții pentru observarea exagerărilor

Poveștile noastre sunt pline de „efecte artistice”.

La fel și poveștile pe care ți le ofer aici, în Newsletter. De multe ori, încerc să caut în spatele acestor înflorituri și exagerări pentru a înțelege realitatea așa cum este ea, dar nu e întotdeauna ușor de descoperit.

Vrei să te mai joci puțin cu „exagerările”?

Am pentru tine o listă cu replici „tip” ale Ego-ului pe care le poți observa la tine sau la ceilalți:

  • „M-am săturat!”

  • „Nu mai pot!”

  • „Nu mai vreau, mi-a ajuns!”

  • „Este incredibil, nu-mi vine să cred!”

  • „Cât de prost pot să fiu?”

  • „Cât de idiot este x sau y?”

  • „Iarăși se întâmplă asta!”

  • „Să vezi ce-am pățit…”

  • „Uite ce mi-a făcut ăsta/asta…”

  • „Ce nenorocire mi s-a întâmplat....”

Câte zile îți ia până le regăsești pe toate, în poveștile spuse iar și iar?

Căutarea echilibrului între minte și corp

Dacă mintea este cea care se ocupă de povești și spectacole, înseamnă că ea are nevoie de liniștire, calmare și ordonare pentru a trăi o viață cât mai echilibrată, în armonie cu corpul fizic. Acesta, spre deosebire de minte, nu apreciază exagerările, consumul inutil de energie și, mai ales, nu se simte confortabil cu necunoscutul sau cu elementele aduse de teatralizări și dramatizări (pentru că niciodată nu știi când ceva exagerat se poate transforma în ceva cu adevărat dăunător).

În aceste momente, mintea are nevoie de „împăcare” și de centrare, pentru a nu rămâne captivă în spectacolul continuu al emoțiilor și gândurilor care nu mai sunt în concordanță cu realitatea.

Luna martie este un moment de bucurie mentală și emoțională, fiind perioada în care frigul iernii începe să se sfârșească. Florile de primăvară sunt exagerat de colorate, mirositoare și atrăgătoare – ne uităm la zambile, frezii, narcise, liliac și multe altele. Aceasta este, de asemenea, o perioadă în care, în mod natural, viața devine un adevărat spectacol vizual.

Știm că nu doar mintea umană iubește spectacolul – și natura, în anumite momente ale anului, ne oferă un adevărat „efect artistic”. Florile și culorile puternice sunt o dovadă că și în natură există o tendință spre exagerare și atracție. Tot ce trebuie să faci este să ridici ochii de la ecran și să te bucuri de peisajul înflorit care te înconjoară.


🔑 Comori Ascunse

Te invit să participi la întâlnirile directe din luna martie, unde vom discuta despre cum să ne îmbunătățim viața și să trăim în echilibru:

🎁 14 Martie: Detoxifiere și Energie a Rinichilor cu Alchida

Pe 14 martie, alături de echipa Alchida, te invităm la o întâlnire cu energia rinichilor și procesul de detoxifiere, un obicei pe care îl practicăm în fiecare primăvară.

👉 Înscriere aici


🎁 21 Martie: Webinar Special - Acceptarea

În această zi magică de echinocțiu, te invităm la un webinar special organizat de Vassormi.ro, unde vom explora tema „Acceptarea”. În cadrul acestuia, vom lansa și partea a doua din trilogia „Pur și simplu… viața” - „Acceptarea”! Vom învăța cum să îmbrățișăm mintea și realitatea fără a lăsa reacțiile emoționale să preia controlul. O adevărată artă pe care o poți învăța și perfecționa!

🎉 35% reducere exclusivă pentru abonații newsletterului!
Înscrie-te la webinar între 2-9 martie și bucură-te de acest cadou de început de primăvară și Mărțișor! Folosește codul MARTISOR35 înainte de finalizarea plății pentru a beneficia de reducere.

Înscrie-te acum

📚✨ Lansarea cărții „Acceptarea”✨

Pe 21 martie, lansăm oficial partea a doua din trilogia „Pur și simplu… viața” – „Acceptarea”!

În acest webinar plin de surprize captivante și discuții provocatoare, vom explora pas cu pas procesul de acceptare. Vom învăța cum să lucrăm cu rezistența mentală și să trăim prezentul, folosind exerciții din caietul de lucru al noii cărți.

Îți oferim instrumentele necesare pentru a îmbrățișa întunericul din viața ta și a-l transforma într-un aliat pe drumul spre echilibru și eliberare de vinovăție!

Trilogia „Pur și simplu… viața” include:

  1. Care este treaba mea? - în acest prim volum, explorăm identificarea și gestionarea vinovăției. Cartea și caietul de lucru sunt disponibile atât în varianta tipărită, cât și cât și în format ebook.

  2. Acceptarea – în acest volum, învățăm să trăim cu întunericul din viața noastră și cum să transformăm acest aspect într-un aliat pe drumul nostru. Lansarea oficială va avea loc pe 21 martie, în cadrul webinarului cu același nume.

  3. Viața ca o senzație – acest volum explorează cum să trăim în echilibru și armonie cu corpul. Este încă în lucru, dar va fi lansat în curând.

Aștept cu drag să ne întâlnim online pe 21 martie! Nu uita, folosește codul MARTISOR35 pentru 35% reducere exclusivă!

Înscrie-te acum


🎁 4-6 Aprilie: Tabăra Seva de Mesteacăn

Transformă capcanele minții în oportunități de creștere personală în tabăra Seva de Mesteacăn! Este momentul perfect pentru a ne cunoaște față în față și pentru a împărtăși discuții profunde de suflet.

🚨 Mai sunt doar câteva locuri disponibile, iar discountul de 300 lei este valabil doar până pe 10 martie! Nu lăsa această ocazie să treacă pe lângă tine!

👉 Detalii și înscriere aici


💖 Recomandări de Suflet

⭐️ Îți recomand un film cu Eddie Murphy – 1000 de cuvinte – în care poți înțelege foarte clar ce înseamnă „exagerarea”. Este o poveste despre cum mintea poate transforma orice situație într-o dramă, chiar și atunci când nu există niciun motiv real pentru asta.

⭐️ De asemenea, îl urmăresc pe Paul Avram Tukaram de mult timp și îți recomand cartea lui „Detox sufletesc”, care este una dintre cele mai eficiente lecturi pentru a înțelege mecanismele minții și cum poți ajuta corpul și Observatorul interior să iasă din condiționare.

Poți găsi cartea aici: Detox sufletesc

Îți las și un citat din Paul, care mi se pare revelator pentru subiectul acestui newsletter despre „efectele artistice” și exagerările minții:

Ego-ul nu poate accepta bucuria.

Nu poate accepta ce este fără luptă, efort și suferință. Întreaga sa existență este bazată pe povestea pe care și-o spune.

Povestea, în 100% din cazuri, este amplificată față de realitate, atât pe pozitiv, cât și pe negativ. Indiferent în ce direcție merge, pentru a satisface nevoia de dramă, face din țânțar armăsar.

Nu înseamnă că evenimentul nu a fost real, dar a fost modificat pentru a capăta mai multă importanță.

Dacă a fost suferință, a fost „cea mai mare suferință”. Dacă a fost o reușită, a fost „cea mai mare reușită”.

Totuși, suferința rămâne cel mai de preț bun al ego-ului, iar cel mai subtil truc pe care îl folosește este că își ia plăcerea din suferință. Cu cât suferă mai mult și insistă pe asta, cu atât devine mai puternic. Tratează suferința cu multă seriozitate pentru că este hrana sa de bază.

De aceea, bucuria, relaxarea și umorul sunt cei mai mari dușmani ai ego-ului. Dacă vrei să-l vezi în acțiune, adu-le în preajma lui și vei vedea imediat reacția lui disprețuitoare față de cel care nu îi apreciază suferința. Cu cât există mai multă bucurie naturală, fără cauză sau motiv, cu atât ego-ul are mai puțină hrană la dispoziție.


Aceasta este ultima secțiune a newsletterului gratuit. Abonează-te acum pentru a continua lectura în rubrica „Sfaturi Vindecătoare”. Alege un plan lunar sau anual și obține acces complet la conținut exclusiv și resursele premium dedicate sănătății tale. Înscrie-te folosind butonul de mai jos!


Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Medic cu Experiență to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Dr. Sorina Soescu
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share