Medic cu Experiență

Medic cu Experiență

Share this post

Medic cu Experiență
Medic cu Experiență
#46 Autenticitatea în lumea Inteligenței Artificiale (IA)

#46 Autenticitatea în lumea Inteligenței Artificiale (IA)

Evit să fiu om, pentru a deveni perfect?

Dr. Sorina Soescu's avatar
Dr. Sorina Soescu
Jul 06, 2025
∙ Paid
15

Share this post

Medic cu Experiență
Medic cu Experiență
#46 Autenticitatea în lumea Inteligenței Artificiale (IA)
2
1
Share
Fotografie oferită de Corina Munteanu, căreia îi mulțumesc

📖 Înțelepciunea Vieții

Am audiat podcastul acesta și ceea ce au vorbit cei doi a apăsat un buton ce era de ceva vreme activat în interiorul meu.

Apreciez mult ajutorul primit de la IA în a mă conecta cu mulți oameni și a-mi îndeplini menirea de educator și scriitor. Dar am sesizat cum corecturile și schimbările pe care le suferă textele mele scrise le transformă în ceva ce nu vine de la mine.

Nu mai simt autenticitate în tot ce a fost corectat de IA.

Dispar greșelile (de formă, de exprimare).

Dispare marca personală și emoția transmisă chiar de către erorile făcute conștient sau în inconștiență.

Dispar cuvintele „eu, mie, pe mine” ce mă implică în text. Acesta devine formal, politicos, extrem de corect, dar impersonal.

Dispare umanitatea trăirii.

Ce am simțit în spatele corecturilor

M-am tot conectat cu propriile emoții pe care le simt când văd un text pe care l-am scris natural, așa cum vine, preluat de IA și reformulat.

Inițial, am crezut că este iritarea produsă de un profesor care știe mai multe ca mine și îmi invalidează propriul efort de a găsi perfecțiunea exprimării.

Parcă m-am simțit iar în școală, când eram cea „mică și proastă” și un adult „știe mai bine”.

Dar nu era doar asta.

Mai degrabă a apărut tristețea că efortul meu, atât de imperfect cum era, dar venit din suflet și cu dorința de a mă antrena, nu era apreciat și validat.

De ce scriu? De ce fac efortul să mă exprim prin cuvinte?

Nu scriu să elaborez texte perfecte.

Scriu pentru a transmite mesaje din propria experiență. Pentru a mă conecta cu propriile experiențe ale altor oameni. Pentru a împărtăși nu doar informație, ci și emoții, ce vin doar din trăirea directă.

Și aceasta este perfectă, în fiecare moment, pentru că vine din ceea ce sunt și știu în acel moment.

Cum poate să fie corectată, retușată, machiată și ambalată, pentru a fi pe placul a ceea ce consideră Inteligența Artificială că este perfect?

Personal, am renunțat la partea de cosmetică și „mascarea” imperfecțiunilor feței și persoanei care sunt. Dar în ultima perioadă, am observant cum textele pe care le compun sunt transformate prin intermediul IA mai mult decât cosmetica acoperă imperfecțiunile.

O poveste dragă mie

Una dintre cărțile mele favorite pentru copii este Iepurele de catifea de Margery Williams.

Și de aici, îți ofer un citat ce mi-a plăcut mult:

„Adevărat nu-nseamnă felul cum eşti făcut… E un lucru care ţi se-ntâmplă. Când un copil ţine la tine vreme-ndelungată, nu doar ca să se joace cu tine, ci fiindcă te iubeşte cu adevărat, atunci devii şi tu Adevărat… Nu se-ntâmplă dintr-odată… Devii treptat. Şi durează mult… În general, când ajungi Adevărat… eşti ponosit. Dar lucrurile astea n-au nicio importanţă, fiindcă odată ce eşti Adevărat, nu mai poţi să fii urât decât pentru cei care nu-nţeleg.”

La fel ca acest iepure de catifea ponosit și stricat, nu mai doresc să-mi ascund cicatricile dobândite în antrenamentele de o viață.

Ele m-au ajutat să devin „adevărată”, să mă regăsesc pe mine, să fiu eu atunci când scriu sau vorbesc.

Dacă alții văd „urâtul” în orice există, nu este problema și treaba mea, este doar viziunea lor.

O tristețe veche

M-am simțit tristă ca în copilărie, când am realizat că părinții mei nu mă vor înțelege vreodată, în viața lor.

Că nu au cum să priceapă entuziasmul vieții care sunt, pentru că erau prea prinși în povestea vieții care era a lor.

M-am simțit tristă că în continuare există un sistem uriaș ce vrea să mă „corecteze” și îmbunătățească – după ce o viață întreagă m-am străduit să descopăr că nu este nimic în neregulă cu mine.

Că sunt perfectă așa cum sunt și că vorbesc / scriu așa cum simt.

Colaborarea cu IA

Să nu fiu greșit înțeleasă.

Îmi place mult să colaborez cu Inteligența Artificială.

Este ca și cum descopăr un colaborator super-inteligent alături de care mă strădui să devin și eu mai abilă și inteligentă.

Voi mai folosi ajutorul acesteia, la produsele și evenimentele organizate.

Dar pentru menținerea echilibrului și a autenticității, intercalez și vocea mea reală, imperfecțiunea cuvintelor și exprimărilor așa cum vin, alături de sentimentele și „ponosirea” adusă de timp.

Despre impecabilitate

Aceasta este o postare mult mai scurtă ca de obicei.

Pentru că este doar o împărtășire, nu o expunere de informații.

Pentru abonații Premium, ofer un material ce a fost disponibil și la Webinarul Viața ca senzație, legat de Inventarul strategic al unei vieți Impecabile.

Am definit Impecabilitatea ca tot ce pot să fac în fiecare moment, cu ceea ce știu și pot, cu energia și resursele pe care le am.

În fiecare moment, pot acționa impecabil.

Fără să aștept niciun rezultat și fără să mă agăț de ceea ce obțin.

Dacă este ce doresc, bine. Dacă nu este, iar bine.

Impecabilitatea în acțiunile zilnice a înlocuit de mult timp în propria mea viață căutarea „perfecțiunii” ce pare să fie direcția în care se duce Inteligența Artificială.

Perfecțiunea dorește rezultate ordonate, structurate și fără greșeli.

Impecabilitatea intenționează fiecare acțiune cât de bună posibil, fără să existe preocuparea exagerată pentru rezultate.

De multe ori, rezultatele nu stau doar în puterea mea personală, implică și acțiunea altor oameni, precum și intervenția Divină (sau norocul).

Tot ce am disponibil este impecabilitatea propriilor acțiuni și atât.

Acceptarea rezultatelor, așa cum vin, cu imperfecțiunile lor inerente, este o componentă a impecabilității, așa cum am definit-o pentru povestea din mintea mea.

Despre autenticitate și limitele limbajului

Autenticitatea este o provocare mare.

Am fost confuză mult timp când am descoperit că mintea mea este la fel ca mintea tuturor celorlalți educați în paradigma culturată în care am crescut.

Cuvintele, înțelesurile pe care le dau sunetelor, modul în care interpretez simbolurile este identic cu a tuturor celor din generația mea, pentru că am fost condiționați identic în mașinile de programare numite „școli”.

Am realizat că „autenticitatea” este o poveste, când vine vorba despre cuvinte și înțelesuri.

Singurele părți umane autentice sunt trăirile și senzațiile pe care le experimentez, emoțiile cu care mă confrunt și limitările corpului uman în care mă găsesc.

Oboseala mă face să sar litere, să mănânc uneori cuvinte, să pocesc expresii.

Dacă reușesc să le identific înainte de corectura finală, le pot reface.

De multe ori, mă frustrează auto-corect-ul din programele de editare, care necesită ajustare la limba pe care o folosesc.

Autenticitatea poate să fie o altă poveste, dacă nu ar fi imperfecțiunile.

Am ajuns să fac deliberat greșeli, aceleași greșeli (exemplu: numărul de i la finalul cuvântului copii sau copiii) care sunt „marca mea personală”. Este o greșeală pe care o fac din școală. Am înțeles-o și mă strădui să o corectez, dar nu mă mai supăr când o descopăr în articole.

Când apar aceste greșeli, știu că textul este scris de mine (și nu a fost înfrumusețat gramatical de IA).

Căutarea perfecțiunii și a standardelor de „frumusețe” robotizează.

Modele, tiparele, standardele sunt oferite pentru copiere, iar autenticitatea, căutarea realei voci și a individualității unei persoane, se diluează.

Tu ce părere ai despre acest subiect?

Ai avut experiența personală de a te putea exprima ca tine, cel care simți că ești cu adevărat, în spatele rolurilor sociale și a ce așteaptă ceilalți de la tine? Mi-ar place să împărtășești o opinie în acest chestionar, ce mi-ar fi util să înțeleg dacă pot expansiona și mai mult subiectul.

Completează chestionarul

🔑 Comori Ascunse

🎁 Din 14 iulie: începe programul Sănătatea relației cu banii - 19 zile de psihologie financiară, în format scurt, cu audio și exerciții zilnice. Am investit multă muncă și dedicație în structurarea acestui program, ce m-a scos din zona de confort. Te aștept să împărtășim informații despre Psihologia banilor și poveștile pe care le spunem și ne influențează viața.

Înscrie-te acum

✔️ Codul de reducere pentru abonații premium se află la finalul rubricii Sfaturi Vindecătoare.

🎁 18 iulie, ora 19:00 – te invit în miezul verii la un webinar practic: Sugestii pentru concediu, cu idei naturale pentru o vacanță echilibrată. Te invit să lucrăm împreună o „trusă de urgență” cu produse naturale foarte la îndemână pentru perioada concediilor.

🎁 Uleiurile vegetale – un material esențial despre grăsimi și impactul lor real asupra sănătății.

🎁 Trilogia „Pur și simplu… viață” este completă!

  • Care este treaba mea? – despre vinovăție → tipărit | ebook

  • Acceptarea – despre integrarea umbrei → tipărit | ebook

  • Viața ca senzație – reîntoarcere în corp → tipărit | ebook

✔️ Codurile de reducere pentru abonații premium se află la finalul rubricii Sfaturi Vindecătoare.

🎁 Pachetul complet include cele 3 cărți + 3 caiete de lucru. Un cadru clar și practic de autoexplorare și reconectare profundă → tipărit | ebook


📩 Contact – www.vassormi.ro | contact@vassormi.ro

Vassormi.ro este hub-ul educațional creat de Dr. Sorina Soescu, cu produse, programe și colaborări valoroase. Pentru întrebări legate de comenzi, cursuri sau newsletter, ne poți scrie oricând la contact@vassormi.ro.

📌 Ca să nu pierzi mesajele noastre:

  • Verifică folderul Spam și marchează emailurile ca „Nu este Spam”

  • Adaugă adresa noastră în lista ta de contacte


💖 Recomandări de Suflet

Acești tineri creatori aduc în lume idei pline de autenticitate și originalitate, născute din curajul de a-și exprima propria viziune. Fiecare are un stil propriu, iar susținerea noastră le poate da aripi. Îi admir și îmi doresc să pot împărtăși cu voi un gram din bucuria pe care mi-o creează de câte ori vin cu idei interesante și noutăți.

Un gest simplu, un like, un share, o achiziție, poate conta enorm.

❤️ Corina Munteanu – surprinde frumusețea în imagini, iar fotografiile ei dau viață acestui newsletter

❤️ Andreea Davidescu – broderie creativă, design original și imaginație fără limite

❤️ Natasha – idei de călătorie, tips & tricks din experiență proprie

Hai să le fim alături și să lăsăm creativitatea autentică să circule mai departe.


Aceasta este ultima secțiune a newsletterului gratuit. Abonează-te acum pentru a continua lectura în rubrica „Sfaturi Vindecătoare”. Alege un plan lunar sau anual și obține acces complet la conținut exclusiv și resursele premium dedicate sănătății tale. Înscrie-te folosind butonul de mai jos!

Keep reading with a 7-day free trial

Subscribe to Medic cu Experiență to keep reading this post and get 7 days of free access to the full post archives.

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Dr. Sorina Soescu
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share